בחלק הראשון של המאמר דיברתי עימכם על פריצות הדרך הטכנולוגיות המתרחשות בתקופה בה אנו חיים, וחושפות את האנושות לאפשרויות חדשות שהיו קודם לכן בלתי נגישות.
הקפיצה הטכנולוגית נועדה לתמוך את מסעה של האנושות אל עבר המאה ה-21 ולבטא שלב חדש באבולוציה האנושית, אך היא מביאה עימה גם אתגרים, אשר דורשים מאיתנו לבסס אמות מידה ערכיות ותודעתיות חדשות, בכדי ליצור שימוש בטכנולוגיה המתפתחת בצורה הרמונית.
מהן הסכנות הכרוכות בהתפתחות טכנולוגית אשר אינה מגובה בהתפתחות ערכית? מהם האתגרים ומהן ההזדמנויות?
על כל אלו ועוד בחלק השני של המאמר ״טכנולוגיה ואבולוציה במעבר אל המאה ה-21״.
אוריינטציה בתוך סביבת המציאות החדשה – חשיפה לממדים חדשים
כמו שניתן להבין מהמאמר עד כה, עולמנו משתנה.
על-מנת להתנהל בו באיזון ומתוך אוריינטציה נדרש להבין את התהליכים המתרחשים, ללמוד את חוקי המשחק החדשים, להכיר את היתרונות והחסרונות ולהתנהל בצורה ערה ומודעת.
במסעה של האנושות אל המאה ה-21, נוצרות פריצות דרך טכנולוגיות החושפות לאפשרויות שלא היו נגישות עד כה.
הקפיצה הטכנולוגית נועדה לתמוך את המעבר לעידן חדש המבטא שלב חדש באבולוציה האנושית. זהו שלב המשנה את תפישת העולם ופותח את התודעה להגדרה מחדש של הזהות העצמית ולמעבר מזהות מצומצמת ומקומית לזהות רחבה, אוניברסלית ורב ממדית.
אל העולם הגשמי התלת-ממדי (גובה, עומק, רוחב) שיש בו ממד נוסף – הממד הרביעי (זמן) מצטרף ממד חמישי, המאופיין בקישוריות אשר לא התקיימה עד כה ובמיידיות גדולה, שהן תוצר של צמצום פערים של זמן ומקום ומעבר לממד שבו הכל שזור בכל באופן הדוק הרבה יותר.
במאות הקודמות האדם היה קרוב לאדמה וקשור למיקום גיאוגרפי תחום ומצומצם ולזהות לאומית/דתית. אורח החיים כלל עבודה פיסית, מאמץ פיסי ומיומנויות פיסיות מפותחות, ותנועה איטית שנבעה מקצב חיים מתון ומאמצעי תעבורה מוגבלים.
המהפכה הטכנולוגית מולידה את האדם של העידן החדש שנועד להיות אזרח העולם וישות אוניברסלית, אשר נעה ברחבי הגלובוס במהירות גדולה ומקיימת תקשורת בלתי מוגבלת עם כלל חלקי העולם ללא קשר לזמן או מקום.
הטכנולוגיה מרחיקה את האדם של המאה ה-21 עוד ועוד מעבודת הכפיים ומולידה צורך במיומנויות נפשיות וגופניות חדשות השמות דגש על יכולת מחשבתית מפותחת, ניהול ומיון של מידע רב ויכולת התמצאות בסביבה מרובת אפשרויות וגירויים.
זהו תהליך שמייצג תנועה מסביבת מציאות גשמית דחוסה וממשית לסביבת מציאות וירטואלית שהינה פחות חומרית ויותר דיגיטלית והולוגרפית.
ההתפתחות הטכנולוגית נועדה לסייע לאנושות להרחיב את התודעה ואת תפישת המציאות, להיפתח למדרגה אבולוציונית חדשה המגדירה מחדש את הזהות העצמית והקולקטיבית וגם ליצור פיגוג של הגבולות ושל הנורמות שיצרו הפרדה מוחלטת ומובהקת.
החשיפה לממד החמישי באמצעות ההאצה הטכנולוגית
ההתפתחות של רשת האינטרנט, ואחריה ההתפתחות של הרשתות החברתיות – הושיטה לידי האנושות כלים טכנולוגיים שנועדו לחשוף אותה בהדרגה, למה שאני קוראת לו – תודעת הממד החמישי.
הממד החמישי נפתח בתיאום לאבולוציה של הנפש האנושית ולמצב תודעה המעניק לאדם פרספקטיבה חדשה לגמרי על הקשר המתקיים בין כל מרכיבי הקיום.
השינוי התפישתי שעובר האדם בהגיעו לשלב ההתפתחות של הממד החמישי, מאפשר לו לראות את האחדות הטמונה בכל, מה שמפוגג את הזהות העצמית הנפרדת, לטובת ראיית העצמי כחלק ממכלול – ייחודיות אישית שהינה חלק בלתי נפרד מפסיפס ענק.
זהו עצמי חדש, מורחב, פתוח ועשיר הרבה יותר, החווה חוויה עמוקה של שייכות וערבות לכל יציר נברא, וער למיידיות של ההשפעה של כל בחירה אישית על המארג האחדותי שהאדם חלק ממנו.
החיבור למצב התודעתי של הממד החמישי פותח בפני האדם תנועה בתוך מארג החיים וחושף בפניו בבהירות את העיקרון המוכר במדע כעיקרון ״השזירה הקוונטית״ שבו כל נקודה על פני ממדי הקיום קשורה ומשפיעה על כל הנקודות האחרות באופן ישיר או עקיף.
ניתן לדמות זאת למצב שבו האדם עבר בשער תודעתי הפותח בפניו נתיבים מהירים המחברים אותו לכל אשר קיים.
זוהי הרשאת גישה לאוטוסטרדות המידע והתנועה הקוסמיות, כלומר לשדה התודעה הקולקטיבי שכל יצירי הבריאה הינם חלק ממנו.
״כרטיס הכניסה״ למסלולים המהירים הללו, נועד לכאלו שחצו סף אבולוציוני מובהק וברור שיעשו שימוש במסלולים המהירים הללו בתבונה, בערכים ובמאור פנים.
הדבר מאפשר לאדם לקבל השראה, תובנות ומידע וגם לתת מן התובנות שלו ומן הפרספקטיבה שלו לאחרים. זהו מרחב שבו האדם משפיע ומושפע בקישוריות הדוקה בינו לבין המכלול שהוא חלק ממנו.
בעולמנו, נוצר מצב פרדוקסלי שבו נוצרו ״אוטוסטרדות מידע״ טכנולוגיות, המעניקות גישה לקבלת מידע ושיתוף מידע, אך זוהי פלטפורמה טכנולוגית אשר רבים אינם מתואמים אליה ברמה התודעתית והערכית, ובכך לא מקיימים אחריות כלפי התוצאות וההשלכות של הפעילות הדיגיטלית שלהם ברשתות השונות היוצרות קישוריות הדוקה ומיידיות גדולה של תגובה והשפעה.
האינטרנט נועד להיות מרחב של הזדמנויות הסולל את הדרך לתקשורת חדשה ובין ממדית.
בפועל, הפך מרחב ההזדמנויות הזה לחרב פיפיות. על כך בפרק הבא.
רשת האינטרנט – מרחב של הזדמנויות וסכנות
ההתפתחות הטכנולוגית נועדה לסייע לאנושות להרחיב את התודעה ואת תפישת המציאות ולהיפתח למדרגה אבולוציונית חדשה המגדירה מחדש את הזהות העצמית והקולקטיבית.
כיצד הטכנולוגיה נועדה לקדם שינוי תודעתי? הטכנולוגיה יצרה פלטפורמה מלאכותית שאמורה היתה לשנות את התפישה האנושית ואת התודעה.
באמצעות הטכנולוגיות החדשות נחשפה האנושות לגבולות גיאוגרפים פתוחים, שאין בהם מגבלה וליכולת להתחבר לכפר הגלובאלי.
היוולדות רשת האינטרנט ואחריה פיתוח הרשתות החברתיות הובילו לקישוריות חדשה ולמיידיות של תגובה והפצה של מידע.
זהו תהליך שבמהותו נועד לדחוף את האנושות ולקדם אותה לשלב הבא בתולדותיה.
זהו שלב שבו האנושות היתה אמורה להתעורר להכרה, כי החלוקה הגאוגרפית לעמים ולמיקומים; החלוקה ללאומים, לשפות, לדתות, לגזע, למין – היא חלוקה שמבטאת היבטים של גוף אחד ושלם, של אחדות אוניברסלית כוללת.
משמע, ההתפתחות של רשת האינטרנט והרשתות החברתיות, נועדה ליצור פיגוג של הגבולות ושל הנורמות שיצרו הפרדה מוחלטת ומובהקת, על סמך הבידול הגאוגרפי או הלאומי או הדתי, ובכך לאפשר תקשורת וקירבה חדשות.
התהליך המתואר נועד לחשוף, כאמור, לממד החמישי אשר לא היה נגיש עד כה, ובכך להרחיב את סביבת המציאות של החברה האנושית ולפתוח עבורה אפשרויות חדשות לאבולוציה וצמיחה.
הממד החמישי הוא ממד של קישוריות ומיידיות. ממד שמתקיימת בו התפתחות תודעתית ואבולוציונית שמחברת להכרה של הפרט בהיותו חלק ממכלול, להכרה של האינדיבידואל שהוא חלק ממערך רחב ובכך, יכולת להתקיים הן כאינדיבידואל והן כחלק ממכלול, שהאדם חווה עצמו בלתי נפרד ממנו ולכן אחראי כלפיו וערב לו.
הרשתות החברתיות ורשת האינטרנט נועדו לקרב לשלב האבולוציוני הזה, נועדו לקרב להכרה בקישוריות המתקיימת בין האינדיבידואלים השונים, ולחבר להבנה שכל בני האדם הינם חלק מאותו מארג כולל, חלק מאותה רקמה חיה של אנושות שמקורה הוא אחד.
כפי שכתבתי בפרקים הקודמים רשת האינטרנט, הרשתות החברתיות ושלל הפיתוחים הטכנולוגיים הינם כלים שמייצגים את העידן החדש ואת תודעת הממד החמישי.
רשת האינטרנט הגלובאלית ביטלה את הגבולות הגיאוגרפים ואת הגבלת הלאום, השפה והחלוקות השונות, לטובת ההזדמנות להתחבר ולשתף פעולה כבני אנוש המחוברים לתודעה אוניברסלית ולתפישה גלובאלית המתעלה מעל שיוך מקומי מצומצם.
הרשתות החברתיות פתחו פתח לדיאלוג חדש בין שונים ומגוונים מכל רחבי העולם שיש בו הזדמנות לכל אחד להשמיע את קולו, לשתף במידע וגם להשפיע
השינויים הללו נתנו בידיהן של ענקיות הטכנולוגיה ושל משתמשי הקצה ברחבי העולם כלים טכנולוגיים המייצגים את תודעת הממד החמישי, כאשר בפועל האנושות לא יצרה את ההבשלה לכך, וענקיות הטכנולוגיה לא עמדו בסף הערכי והתודעתי המבטיח כי לא יעשה שימוש לרעה בטכנולוגיה.
ענקיות הטכנולוגיה, השתלטו על הפיתוחים הטכנולוגיים ויצרו מונופולים העושים שימוש לרעה בסביבת המציאות החדשה, באופן הסותר לחלוטין את הערכים והתודעה שהיא נועדה לייצג.
המצב הפרדוקסלי שנוצר, הוא של סביבת עבודה חדשה המייצגת עידן חדש וממד תודעה מתקדם, אשר בתוכה מתנהל הציבור הרחב לצד בעלי אינטרס והון, כשרובם מצויים במצב תודעה ממוסך ולוקה בחסר.
בפועל, ככל שהכלים הטכנולוגיים התבססו בעולם ארץ, כך הם עוותו, עד למצב שבו פיתוחים טכנולוגיים שנועדו להנגיש את תודעת הממד החמישי כמרחב של צמיחה והפריה הדדית, הפכו לכלים שנעשה בהם שימוש חסר אחריות לרעה, ובכך סילוף של התודעה הטמונה בהם והפיכתם לכלי שפוגע באנושות.
לשם הדוגמא תופעת חדשות הכזב ה-'פייק-ניוז' הינה תוצר של שימוש לרעה בקישוריות ובמיידיות המאפיינות את הממד החמישי, כך שבמקום להפיץ ידע מקדם, מעצים ומאחד, הטכנולוגיה הפכה לכלי שיוצר ניווט ושליטה בתודעה, התלהמות, הפצת מידע מגמתי ושקרי המתפשט כאש בשדה קוצים, מפלג את האנושות, מעמיק את הפערים בתוכה ובכך מחליש אותה.
התופעות השליליות המתוארות הינן תוצר של היעדר תאימות בין ההתפתחות הטכנולוגית לבין ההתפתחות התודעתית של האנושות.
לחלק הראשון במאמר ״טכנולוגיה ואבולוציה במעבר אל המאה ה-21״
לחלק השלישי במאמר ״טכנולוגיה ואבולוציה במעבר אל המאה ה-21״