שנה חדשה היא הזדמנות נפלאה לעשות סדר בחיים שלנו, לארגן אותם, להגדיר לעצמנו מה נרצה ליצור בשנה החדשה, לסקור את ההרגלים שלנו ואת השגרה וליצור התבוננות על מה שחשוב לנו ומה שאינו חשוב לנו.
בדרך הזו, נוכל למיין את מרכיבי החיים והשגרה שלנו באופן מודע ולהבחין בין עיקר לבין טפל.
כדי ליצור התבוננות שכזו חשוב לקחת רגע לעצמנו וליצור שיחה כנה וישירה שיוצרת בהירות, מגדירה לנו כיוון וגם כוונה ויכולת לגשת אל השנה החדשה בצורה פרואקטיבית.
אך רבים אינם מצליחים ליצור את השיח הכן והבהיר עם עצמם מכיוון שהם ממוקדים בטפל ולא בעיקר – ועוסקים בתוצאות ולא בסיבות.
פעמים רבות אנשים נדחפים לשינוי מתוך מצב שבו הם "עם הגב לקיר״, המאלץ להפר את המצב הקיים, מערער סטטוס-קוו ודוחף ליצור תנועה.
המוכנות להפר מצב קיים באופן יזום אינה נפוצה, מכיוון שההעדפה הנפשית האנושית היא להישאר באזורי הנוחות, שהינם בחינת המוכר והידוע, ומשרים תחושה של וודאות ושליטה.
ההישארות באזור הנוחות נמשכת עד שאיזור הנוחות הופך לממש לא נוח, ומאלץ בכוח ליצור תנועה ושינוי.
גם אז – עדיין רבים ממוקדים בטפל, והם עסוקים בלהתמודד עם תופעות, תסמינים, צרימות ואתגרים דיס-הרמוניים, מבלי לחקור את הסיבות שמובילות אליהם.
זהו עיסוק בלנסות לפזר עשן מבלי לחפש אחר מקור האש הבוערת והמייצרת את העשן.
אולם אש לא חייבת לפזר עשן, וגם לא בטוח שבכלל נדרש לכבות את האש, אלא רק לשנות את חומר הבעירה – את מערכות ההתנעה, את האופן שבו אתם מניעים את חייכם ומעוררים בתוככם רצון ומוטיבציה.
האם ההתנעה העצמית היא מתוך הכרח, אילוץ, דרמה וקושי?
או האם היא מתוך רצון התחדשות, סקרנות וחדוות קיום?
כשאנחנו ניגשים לבחון את כוחות הנפש הפועלים בתוכנו, וגם את השגרה וההרגלים שלנו, חשוב שנדע לגעת בסיבות ולא רק ״לכבות שריפות״ ולהתעסק בתוצאות.
העיסוק רק בתוצאות מבלי לגעת בסיבות לדברים, יוצר כילוי משאבי גוף ונפש, בזבוז של זמן ואנרגיה, ותנועה במעגל סגור של אירועים, תופעות ואתגרים החוזרים על עצמם בשלל וריאציות.
אינני פוסלת מתודות ושיטות שיש בהן עיסוק בתוצאות. הנגיעה בתוצאות היא חשובה, מכיוון שהיא מאפשרת ליצור רווחה רגעית שמעניקה צלילות, בהירות וכוחות נפש להתמודדות עם הסיבות. אך הדבר לא נגמר שם.
בבואנו לחולל שינוי, לשנות הרגלים ולצאת מאזור הנוחות שלנו אל עבר אזור התפתחות – חשוב שנתבונן על השגרה, נפרק אותה למרכיביה, נבחין מה חשוב ומה פחות חשוב, מהם הרגלים תומכים ומהם הרגלים בולמים, מה נרצה להעצים ולחזק ומה נעדיף לפוגג ולסלק.
כדי לעשות זאת חשוב לשאול את עצמנו את השאלות הנכונות בכנות ובאובייקטיביות, ומתוך סקרנות להבין עוד את הכוחות המניעים את השגרה שלנו.
שאלות לאומדן עצמי
אם אתם מרגישים מותשים ברמה הנפשית והגופנית ומנסים לפתור זאת באמצעות חשיבה חיובית, ספורט ותזונה – זה נפלא כי זה משפיע על הסימפטומים שהינם תוצאה של משהו עמוק יותר, אך הנגיעה בסיבות דורשת תהליך עמוק יותר ומענה על שאלות כמו:
- האם אני מרוצה מהחיים שלי?
- האם הקימה שלי בבוקר מלווה בשמחה וציפייה לקראת היום שלי?
- האם יש בי הקשבה לעצמי? איפה נדרשת עוד ממנה?
- האם מערכות היחסים או אופייני ההתנהלות בחיי גוזלים ממני משאבי נפש ואנרגיה, וסוחטים אותי ברמה הרגשית?
- האם יש בי נביעה פנימית לשנות משהו בסגנון החיים שלי ובהתנהלות שלי הקשור אליו?
אלו הן כמה דוגמאות לשאלות שיש בהן הסכמה אמיצה לגעת בסיבות, לפוגג את מסך העשן, לזהות את מקור האש ולהעז לגעת בה.
לקראת השנה החדשה, או בכל רגע אחר בו תרצו לעשות ריסטארט, נסחו לעצמכם שאלות שמכווינות להתבוננות על סיבות ותוצאות, הרגלים תומכים והרגלים בולמים, וצרו בהירות שתאפשר לכם להתחיל מחדש באופן מודע, וליצור שגרה תומכת המגבה צמיחה ורווחה.
שתהיה לנו שנה של צמיחה ושגשוג.